Kan det vara Astrid Lindgren?

Besvarad av Stefan Grip
Fråga: 
Hej! Jag läser mycket böcker för min dotter och vill att hon ska få uppleva alla de bra böcker som jag minns från min egna barndom, 70-80 tal. Efter mycket googlande är det nu bara två böcker som jag inte kan minnas vilka de är. Den ena var en kapitelbok som min lekisfröken 1980/81 läste högt ur. Den handlade om två små flickor som hamnade i en annan värld ridande barbacka på hästar, en vit/silver och en svart som hade ett specialnamn vill jag minnas. De red över en ravin alternativt genom en trång passage i bergen/grotta. Jag tror den ena flickan inte levde i den vanliga världen och att den andra flickan kom dit när hon drömde, eller genom en hemlig dörr under hennes skrivbord eller nåt. Jag minns att hon behövde skynda sig för att komma hem innan natten var slut eller så. Det känns lite Astrid Lindgren över boken, men jag har inte hittar ingen titel som matchar den. Vet ni vilken bok detta kan vara?
Svar: 

Visst är det "lite Astrid Lindgren" :-) Vi hade tidigare i Bibblan svarar en fråga om en berättelse. Frågan löd:
"vad heter boken av Astrid Lindgren, där en flicka kryper in i en buske och hamnar i en annan värld?" Svaret då var: "Berättelsen du frågar efter heter "Allrakäraste syster" och ingår i sagosamlingen "Nils Karlsson-Pyssling", men finns också utgiven som egen bilderbok. I denna berättelse kryper sjuåriga Barbro in under rosenbusken Salikon tillsammans med sin hemliga låtsassyster Ylva-Li och leker och rider och upplever olika äventyr." Källa: http://bibblansvarar.se/sv/svar/vad-heter-boken-av-astrid-lind
Väldigt troligt är det samma berättelse, även om det inte är under ett skrivbord som  Barbro använder för att kliva över till den andra världen utan istället under en rosenbuske.
Förutom i ovan nämnda böcker så finns berättelsen också i böckerna "Sagor, hyss & äventyr" och "Astrid Lindgrens sommar".
1988 gjordes en kortfilm på berättelsen: http://www.astridlindgren.se/sv/verken/filmerna/allra-karaste-syster
Här läser Astrid själv berättelsen: https://www.youtube.com/watch?v=qv5zABUm5sY

Men om det nu inte är Astrid Lindgren, så tipsar en kollega om att det skulle kunna vara Tudda Galumpan av Kerstin Backman.

7 mars 2018 - 22:05