Jämföra med Pojken i randig pyjamas?

Besvarad av Gunilla Fors
Fråga: 
Hej, jag måste jämföra en bok med Pojken i randiga pyjamas men kommer inte på något. Jag tänkte kanske Ondskan eller Alex dogboy men vet inte vad för liknelser och olikheter som kan finnas. Kan någon snälla hjälpa mig?
Svar: 

Kanske blir det lättare att hitta både likheter och skillnader om du väljer någon bok, som utspelar sig under samma tid och liknande förhållanden? Här kommer några förslag:

Boktjuven av Markus Zusak handlar om en nioårig flicka som får flytta till fosterföräldrar då hennes föräldrar hamnar i koncentrationsläger. Läs om boken här:  
http://dagensbok.com/2009/02/20/markus-zusak-boktjuven/

Flickan som älskade potatis av Rose Lagercrantz handlar om två systrar, som överlever koncentrationslägret Bergen-Belsen genom att en av dem bara vill äta potatis. Läs mer om boken:
http://www.litteraturmagazinet.se/rose-lagercrantz/flickan-som-alskade-potatis

På flykt av Uri Orlev utspelar sig under andra världskriget och handlar en 9-årig judisk pojke, som blir tvungen att klara sig på egen hand genom att bo i skogar, fly från nazisterna och hitta arbete på gårdar i olika byar. Läs mer: 
https://www.svd.se/warszawas-getto-en-attaarings-mirakulosa-flykt

Ön i fågelgatan av Uri Orlev  handlar om en 11-årings mod och kamp för att överleva bland sönderbombade hus i Warszawagettot. Läs mer: 
http://www.litteraturmagazinet.se/uri-orlev/on-i-fagelgatan

Om stenarna kunde tala av Magda Eggens handlar om författarens uppväxt och om hur det vara att vara jude och bli hotad under andra världskriget. Läs mer: 
http://www.litteraturmagazinet.se/magda-eggens/om-stenarna-kunde-tala-tala

7 december 2017 - 18:31