Jag letar efter två sagor

Besvarad av Niklas Lindqvist
Fråga: 
Jag letar efter två sagor jag läste på dagis, så någon gång under andra halvan av 80-talet. Den ena handlar om en prinsessa med jättelångt hår - tio alnar, om jag inte missminner mig. Varje gång de försöker klippa av henne håret så växer det strax ut igen, och när de vid ett tillfälle försökte klippa av prinsessan från håret så växte hon upp och blev tio alnar hög tills man klippte av håret från henne igen. Så en dag kom en klok prins som tog sitt svärd och högg av håret på mitten. Därmed klippte han prinsessan från håret och håret från prinsessan på en och samma gång, och förtrollningen(?) var bruten. Så gifte de sig osv. Den andra sagan minns jag inte alls lika mycket av. Det är en prins som är ute och jagar en tidig morgon, tror jag, när han ser en hind i dimman. Det här kommer jag väl ihåg, för det var väldigt vackra akvareller med hinden i dimman bortanför ett vitt lusthus vid en äng. Det enda jag minns i övrigt är att hinden egentligen är en förtrollad prinsessa eller drottning och att prinsen dödar eller överlistar häxan som förtrollat henne. Jag bifogar en bild där jag gjort ett försök att någorlunda efterlikna bilden när prinsen ser hinden i dimman som jag minns den
Svar: 

Hej 

Tack för din fråga. Jag har frågat runt och fått svaret att den ena sagan kanske kan vara "Melisande" av Edith Nesbitt. Den handlar om prinsessan med håret som bara växte och växte. Kan saga två vara "Sagan om den lilla hinden?" Av Elsa Beskow. 

Tillägg från en annan frågeställare som sett frågan. "Såg en fråga ställd om en prins och en hind. Svaret är med största sannolikt att det är en saga från Min sagovärld. Antingen är det en saga som heter Hinden i skogen eller Snödrottningen. Jag älskade dessa böckerna när jag va barn och älskar dom fortfarande." Så hoppas detta löser frågan för dig. 

11 augusti 2020 - 22:15

Kategorier