Jag har läst "Ödesdigra år" av Von Blücher. Finns det något liknande av någon tysk representant i Norge, Danmark eller Sverige?

Besvarad av Lennart Kihlberg
Fråga: 
Jag har läst "Ödesdigra år" av Blycher. Finns något liknande av någon tysk representant, civil eller militar, i Norge, Danmark eller Sverige under 2:avärldskriget? Jag läser enbart på svenska. Vänliga hälsningar! Kalle Magnusson Mölnlycke
Svar: 

Hej!

Den typen av bok du letar efter verkar vara väldigt ovanlig. Man kanske kan misstänka att just tyska minnesskildringar inte stod särskilt högt i kurs efter kriget. Något som förmodligen lett till att om det skrivits liknande böcker, har de inte översatts till de nordiska språken i någon större utsträckning, om ens alls.

Jag har hittat två titlar som något så när passar in på dina önskemål.

  • Schwarze, Erika. Kodnamn Onkel. 1993
  • Månsson, Martin. Bödeln i Oslo : gestapochefen Siegfried Wolfgang Fehmers memoarer. 2009

"Bödeln i Oslo" är en bokklubbsbok från Svenskt militärhistoriskt bibliotek och finns dessvärre på mycket få bibliotek. Mitt tips är att leta efter den antikvariskt på antikvariat.net eller bokborsen.se

"Kodnamn Onkel" blev recenserad av Bibliotekstjänst i Lund när den kom ut. Nedan kan du läsa ett utdrag från denna recension:

Erika Schwarze, född 1917 i Stralsund och svensktalande, inkallades under krigsåren till arbete vid tyska underrättelsetjänsten. Från januari 1942 blir hon placerad på Tyska legationen i Stockholm. Hennes avsky för nazismen var grundlagd redan i föräldrahemmet, och därför börjar hon efter kort tid att samarbeta med den svenska underrättelsetjänsten. Gestapo kommer henne på spåren, hon tvingas gå under jorden i september 1944 och förblir gömd till krigsslutet. Därefter stannar hon i Sverige, gifter sig och blir svensk medborgare. Boken är hennes självbiografi med tonvikten lagd på krigsåren. Detaljrikedomen, den rättframma berättartonen och det vardagliga språket gör detta till en mycket intressant och läsvärd text.

Vänliga hälsningar,

4 mars 2013 - 17:32

Kategorier