Den blinde mördaren av Atwood

Besvarad av Martin Lövstrand
Fråga: 
Jag har läst boken Den blinde mördaren av Margaret Atwood och undrar hur Iris, huvudpersonen, är i början av romanen? , vad är hennes viktigaste egenskaper är?, och vilka förändringar kan du se på henne? Jag vore hemskt tacksam för svar.
Svar: 

Jag har tyvärr inte läst boken men har hittat några andra som har. Så här skriver Lena Kjersén Edman i sin bok "52 kvinnliga författare":

"Iris har av sin mor fått lära sig att det är bäst för en kvinna att lida tyst och vara samlad även om hennes make inte visar henne någon kärlek eller respekt och har andra kvinnor. Iris syster Laura däremot försöker på alla vis göra uppror mot både köns- och klassförtryck - men Laura går under."

Och så här skriver Heidi von Born i Svenska dagbladet 2000-10-16:

"Iris Chase, bokens ramberättare, offrar sitt liv för att rädda faderns livsverk. Hon gifter sig med den iskalle Richard Griffen och försöker som god syster hjälpa Laura till ett annat liv, samtidigt som hon räddar knapptillverkningen, för att slutligen finna att det omöjliga äktenskapet varit förgäves. Vid 82 års ålder tänker Iris Chase inte utan anledning att det är skönt, oändligt skönt, att man inte vet vad som väntar i livet"

och så här skriver pseuydonymen Echo "amandaecho" på Amazon.com

"Atwood's character, Iris, seemed stoic and unloving at first, but we soon realize she is more of a victim of her life than a cold woman. She starts at her sister's "mysterious" car accident in which she drove off a bridge. From there, it goes back in time and chronicles her life, with the novel within intersperced, which we increasingly understand the parallels between the two story lines."

Så Iris verkar vara stoisk och kärlekslös i början men den bilden av henne bleknar ju mer vi lär känna henne. Sedan kommer en överaskning i berättelsen mot slutet som alla recensenter talar om. Men de säger inte vad. Så det får man läsa boken för att få reda på. Det verkar vara en mycket spännande och intrikat berättad roman, inte utan metalitterära inslag. En del av svaret på vem Iris är finns säkert också i science fiction-romanen med samma titel som boken, den som systern skrev innan sin död.
Hoppas du har fått lite hjälp, lycka till med uppgiften!
 

 

28 maj 2014 - 11:57