Boktips till 17-åring

Besvarad av Ann Nilsson
Fråga: 
Jag har en fråga om vilken bok en tjej på 17 år kan läsa i sommar? En bok som får en att få större perspektiv och mognad, men dessutom är intressant och spännande att läsa.
Svar: 

Just nu läser jag själv en riktigt bra fantasybok, "Odinsbarn" av Siri Pettersen, som kom i år. (Förutom att den är spännande har den en hel del att säga om främlingsfientlighet.)
Del 1 i serien Korpringarna. När Hirka är 15 vintrar får hon veta att hon är ett odinsbarn. Ett svanslöst odjur från en annan värld. Myten säger att odinsbarnen sprider röta och död. De är avskydda och fruktade i Huldrasamhället. Hirkas far har dolt hennes ursprung, så att hon inte ska bli förföljd. Nu måste hon förstå sin egen identitet och upptäcker att det finns fler som kommit genom stenportarna från den andra världen.

Men det finns så klart mer än fantasy som är bra:"Repetitionen" Eleanor Catton (vuxenbok) 2011
När det uppdagas att en flicka vid en high school haft ett förhållande med en medelålders lärare är skandalen ett faktum och händelsen får ödesdigra konsekvenser för både lärare, elever och föräldrar. Flera av eleverna tar regelbundna saxofonlektioner, och något hos saxofonlärarinnan får tonårsflickor att börja tala och berätta vad som händer i skolan och i deras liv. Lektionerna blir biktstunder. Prisbelönad debutroman.

"Lila hibiskus" Chimamanda Ngozi Adichie (vuxenbok) 2010
Romanens berättarjag, tonårsflickan Kambili och hennes bror Jaja lever i en familj som styrs av en far som utåt är en from katolik och generös medborgare, men inom familjen grym och våldsam mot hustru och barn. Kambili är livrädd för sin far samtidigt som han är hennes förebild och föremål för villkorslös kärlek. Hos sin faster ser hon att livet kan se annorlunda ut - och det blir början på hennes frigörelse. Debutroman.

Aidan Chambers och Peter Pohls böcker är perfekta ungdomsböcker som är spännande, välskrivna och tar upp de "stora frågorna". De kom framför allt på 80/90-talet och finns därför mest på bibliotek (inte bokhandel). En favorit av Chambers är "Vykort från ingenmansland":
Jacob är i Amsterdam för att besöka sin farfars grav. Här träffar han Geertrui som vårdade hans farfar för många år sedan. Det hon berättar om kriget skakar om Jacob ordentligt och han förändras av sina dagar i staden. När han reser hem är han en annan människa. En mångbottnad ungdomsroman som väcker frågor om liv och död, dödshjälp, kärlek och sex, krig och fred.
Peter Pohl "Janne, min vän"
Intensiv skildring, med stark tidsdoft, av ett komplicerat vänskapsförhållande. Krille, 12 år, återberättar händelser och episoder från samvaron med sin dyrkade, hemlighetsfulle kompis Janne. Miljön är Stockholms söder från 1950-talets mitt, och det läroverk som skildras med både humor och allvar är Södra Latin. Lämplig även för vuxna.

"Ute/inne" Scott Westerfeld, 2006 (författaren har även skrivit bra dystopier i stil med Hungerspelen, böckerna: "Ful", "Ful eller snygg", "De rätta")
16-årige Hunter är "coolsmakare", en sorts proffstyckare som förutsäger vad som kommer att gå hem hos konsumenterna. När han möter Jen tar hans liv en ny vändning och han blir förälskad. Plötsligt blir hans arbetsgivare kidnappad och en vild jakt genom New York tar sin början.

"Jag, En"  David Levithan 2013
En, som huvudpersonen kallar sig, vaknar varje dag upp i en annan människas kropp. Kropparna är alla runt 16 år och tillhör vitt skilda människor. Vissa är populära atleter, andra ledsna och ensamma. Några tycker skolan är viktig, några är kära. När En hamnar i Justins kropp blir En förälskad i Justins flickvän Rhiannon. Hur ska En ska kunna visa sina känslor då nästa dag kommer att spenderas i någon annans kropp?

"17 timmar härifrån" Cilla Naumann 2013
Tom följer med en kompis och hans familj till Colombia under jullovet. Det är första gången han är långt hemifrån. Mötet med ett land som är så annorlunda mot hans vanliga hemmiljö blir omvälvande. Upplevelserna av värmen, fattigdomen och det paradisiska tillsammans med hans föräldrars prat om farligheter blandas till motstridiga känslor och tankar som flödar i Tom.
"Antiloper" Ellen Roxberg 2011
De har inte mycket gemensamt, Astrid och Ellen. Ändå blir de vänner, den första dagen på terminen och för alltid. Föreställer de sig. Tills något händer. Något händer med Ellen som gör att hon försvinner längre och längre in i sig själv, bort från världen och bort från Astrid. Efter katastrofen hittar Astrid de lappar och brev som Ellen skrev under gymnasiet. Men då är det för sent.

"Den amerikanska flickan" Monika Fagerholm (vuxenbok, lite svårare)
Hösten 1969 rämnar livet i Trakten vid Bule träsk. Den amerikanska flickan Eddie hittas drunknad och hennes vän Björn har hängt sig. Händelsen går som en skimrande vacker, dov och mörk tråd genom tiden - det vävs rykten, viskas och fantiseras. När Sandra och Doris några år senare försöker rekonstruera historien slutar det med en ny tragedi. Berättelse om död, svek, bedrägerier, kärlek, brustna förhoppningar och musik.

Sen finns det många andra ungdomsboksförfattare jag tycker håller hög klass, bland andra: Åsa Asptjärn, Lisa Bjärbo, Katarina von Bredow, John Green, Melina Marchetta, Sofia Nordin. Och Patrik Lundberg och Amanda Svensson som skriver för unga vuxna. 

(Innehållsbeskrivningen kommer från Myndigheten för tillgängliga medier, förutom "Antiloper" som kommer från baksidestexten)

Trevlig lässommar!

30 maj 2015 - 13:04