Varför får jag inte in min e-bok i plattan?

Besvarad av Tobias Carlsson
Fråga: 
Jag bryter snart i hop. Varför får jag inte in min e-bok i plattan? Adobe id har jag men den bråkar om att plattan inte är aktoriserad. Försökte att byta id men icke. Vad ska jag göra?
Svar: 

Tack för att du ställer din fråga till Bibblan svarar.

Det framgår inte av din fråga vilken platta du har problem med, därför ska jag ge dig en beskrivning för både Android och iPad.

Ipad:

  1. Du behöver ett Adobe ID*. Enligt din beskrivning har du redan ett. Se till så att anger korrekt e-postadress och lösenord.
  2. Öppna appen Bluefire Reader, om du inte har den - ladda hem genom App store. Denna app är gratis.
  3. Första gången du startar får du en fråga om du vill auktorisera - nu eller senare. Peka på "Authorize".
  4. En ruta kommer upp, skriv in ditt Adobe ID och ditt lösenord, peka på "Authorize".

Om du klickat förbi rutan på steg 3. peka på "Info"-ikonen längst till höger i nederkanten. Peka på knappen "Authorize".
En ruta kommer upp, skriv in ditt Adobe ID och ditt lösenord, peka på "Authorize".
Om du har gjort detta och det ändå inte fungerar, välj istället Unauthorize och gör om proceduren. Funkar det ändå inte - testa att skapa ett nytt Adobe ID.
Du kan också testa att ta bort hela appen och installera den på nytt om ovanstående inte fungerar.

Nu kan du öppna e-böcker via ditt bibliotek. Klicka på boken du önskar och låna den. Klicka på länken och välj att öppna boken i Bluefire Reader.

Android:

Följande text har jag saxat från: http://elibse.wordpress.com/2010/12/22/sa-har-lagger-du-in-kopieringssky...

Har du en kopieringsskyddad bok i formatet PDF eller EPUB, till exempel från biblioteket, som du vill läsa i din Androidtelefon eller -tablet? Det går utmärkt med hjälp av programmet Aldiko (minst version 2.0). (OBS: För de böcker du köper i vattenmärkt format, se instruktioner här.)

Börja med att installera Aldiko (som finns i Android Market eller här) på din telefon/tablet. Starta sedan Aldiko och Gå med hjälp av menyknappen in på ”Inställningar” och ”Adobe DRM” och logga in med ditt Adobe-ID (se här för hur du skaffar ett sådant). Din telefon är nu auktoriserad för att läsa e-böcker och du kan få in böcker i den på två sätt:

Direkt i telefonen:

Surfa in på den butik eller det bibliotek du vill köpa från. Köp eller låna boken i EPUB-format.
Klicka på nedladdningslänken. Beroende på dina inställningar öppnas boken antingen direkt i Aldiko, eller så laddas en fil som heter URLlink.acsm ner till mappen ”Nedladdningar” på din Android. (Om du i stället får upp ett felmeddelande, se här för en möjlig lösning.)
Om boken inte öppnades direkt, Gå in på ”Nedladdningar” och klicka på URLlink.acsm. Boken hämtas och läggs upp i din Aldiko-hylla.

Du kan även lägga till butiken eller biblioteket som en färdig katalog i Aldiko, så blir det lättare att ladda ner i framtiden:

Gå in i Aldiko och klicka på ”Hem”-symbolen . Välj Mina kataloger.
Om du har version 2.1.0 eller nyare hittas ”Mina kataloger” genom att klicka på ”Store” och sedan menyknappen.
Klicka på +-tecknet för att lägga till adressen till din favoritbutik eller -bibliotek. Du kan lägga till flera olika butiker/bibliotek.
Gå in på sidan från ”Mina kataloger” och köp eller låna en bok. När du klickar på nedladdningslänken hämtas boken automatiskt till din bokhylla i Aldiko och det är bara att börja läsa.

Funkar inte beskrivningarna ovan, vänd dig direkt till ditt bibliotek för hjälp.

Vänligen
Tobias Carlsson
Gislaveds bibliotek

28 november 2012 - 19:18