Jag är på jakt efter en serbisk-engelsk ordbok resp serbiska tidningar. Vet ni var man kan köpa det?

Besvarad av Lennart Kihlberg
Fråga: 
Hej, jag är på jakt efter en serbisk-engelsk ordbok resp serbiska tidningar. Vet ni var man kan köpa det? Med vänlig hälsning Lina Holmgren
Svar: 

Hej!

När jag letar på etablerade nätbokhandlare hittar jag några stycken serbisk-engelska ordböcker:

https://www.adlibris.com/se/bok/serbian-english-english-serbian-concise-...
https://www.bokus.com/bok/9781908357069/english-serbian-serbian-english-...
https://www.bokus.com/bok/9788176503488/english-serbian-serbian-english-...

Se dock upp om du söker på egen hand. En trend som vuxit sig stark de senaste åren är att lycksökare ger ut billiga utgåvor av gamla böcker. Den i särklass vanligaste träffen man får när man letar serbiskt-engelskt är författaren Louis Cahen. Det lexikonet är ursprungligen utgivet i början av 1900-talet. Det kan ha hänt en hel del med språken sedan dess.

Serbiska tidningar och var man kan köpa dem är en litet knivigare fråga. På Pressbyråns hemsida hittar jag två tidningar. Veckotidningen Nin och korsordstidningen Ukrstenica.

https://webshop.pressbyran.se/webbshop/produkt/nin-sv/
https://webshop.pressbyran.se/webbshop/produkt/ukrstenica-sv/

Tyvärr lämnar Pressbyråns hemsida en hel del att önska i fråga om sökfunktioner. Det går så vitt jag kan bedöma inte att söka specifikt på språket serbiska. Något som innebär att man måste veta namnet på tidningen för att överhuvudtaget kunna söka. Det innebär att jag inte kan garantera att det inte finns andra serbiska tidningar tillgängliga via denna kedja.

Om man inte absolut måste ha tidningen i fysiskt format, kan jag annars tipsa om folkbibliotekens tjänst PressReader. En digital tjänst med ett brett urval av tidningar och tidskrifter på en stor mängd språk. När jag letar hittar jag fem st. på serbiska bland annat den tidigare nämnda Nin. PressReader är kostnadsfri men som regel krävs det att det egna biblioteket abonnerar på tjänsten.
 

http://www.pressreader.com/catalog/serbian

Vänliga hälsningar,

21 december 2017 - 8:48