Hur stor kan en trädkoja vara innan man behöver bygglov?

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
hur stor kan en trädkoja va innan man behöver bygglov?
Svar: 

Hej!

När det gäller bygglov så kan det variera en del beroende på vilken kommun du bor i. Därför rekommenderas det att man kontaktar byggnadsnämnden i den kommun där man bor då de generella riktlinjerna inte alltid stämmer. Hur det går till står att läsa i denna guide: https://www.boverket.se/sv/om-boverket/guider/guide-for-bygglov-och-bygg...

Men om vi ändå ska ta och kika på de generella riktlinjerna tolkar i alla fall jag det som att det är säkrast att anmäla sina byggnadsplaner till byggnadsnämnden, hur fånigt det än må låta. Du kan läsa i de två länkarna hur under när du behöver och när du inte behöver bygglov:

När du behöver bygglov: https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/
När du inte behöver bygglov: https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-...

Det har tvistats en del om det här med trädkojor och bygglov genom åren, och det har tagits upp i rättsärenden vid ett flertal tillfällen. I vissa fall klassas trädkojorna som lekredskap och kräver således ingen bygglov, men i vissa fall klassas de som varaktiga konstruktioner och kräver bygglov. 
Läs bland annat:
https://www.skd.se/2013/06/29/fick-bygglov-for-en-tradkoja/
https://www.sydsvenskan.se/2012-04-18/kojan-maste-ha-bygglov

Så det verkar inte riktigt finnas några fasta bestämmelser utan bedöms fall för fall, utifrån de olika kojornas förutsättningar.

11 november 2018 - 11:34