Hur ser olika nationer på förintelsen idag?

Besvarad av Gunilla Fors
Fråga: 
hur ser olika nationer på förintelsen idag?
Svar: 

Synen och intresset för förintelsen kan se väldigt olika ut, både i olika länder och inom olika grupper i samma land. 2005 deklarerade FN den 27 januari som en internationell minnesdag för Förintelsens offer och den dagen firas i många länder – liksom i Sverige. I vårt land finns även en särskild myndighet, som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Du kan läsa mer på deras webbplats:
https://www.levandehistoria.se/

I vissa länder, t.ex. Tyskland och Frankrike, är det straffbart att förneka Förintelsen. Den som av en eller annan anledning förnekar nazisternas judeutrotning hamnar i fängelse, något som det finns flera exempel på. Det finns förslag på att införa en liknande lag i fler EU-länder, men även stridigheter om detta inom länder. Läs mer:
https://expo.se/nyheter/2007/01/f%C3%B6rslag-om-eu-lag-mot-f%C3%B6rnekande-av-f%C3%B6rintelsen
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/israel-polen-vill-forneka-forintelsen

Å andra sidan styrs många länder i Mellanöstern och Nordafrika av regimer som ser Israel som en fiende och deras Israelkritiska inställning avspeglar sig även i synen på förintelsen. Ofta styr dessutom dessa regimer media, vilket gör det svårt för människor att skaffa sig oberoende information. Läs mer i följande artikel:

Förintelsen förminskas på flera håll
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6617914

1 juni 2018 - 23:02