Hur många sätt finns det att avgränsa Södermalm?

Besvarad av Maria Sanderi
Fråga: 
En del anser att Reimersholme o Långholmen räknas till ön Södermalm som en del av riktiga "söder" men att Hammarby sjöstad inte är det och inte heller gamla stan. Hur många sätt finns det att avgränsa Södermalm och hur många är rätt o fel?
Svar: 

Idag bor det cirka 110 000 invånare i Södermalms stadsdelsområde, som består av stadsdelarna Södermalm, Reimersholme, Långholmen, Södra Hammarbyhamnen, Gamla stan och Riddarholmen. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dermalm (Wikipedia)
Hammarby sjöstad är ett stadsbyggnadsprojekt som består av flera olika områden runt Hammarby sjö i Stockholm, i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen och delar av stadsdelen Södermalm. Hammarby sjöstad tillhör Sofia församling räknas den av Stockholms kommun formellt till innerstaden, trots att den ligger på södra och östra sidan av Hammarby sjö. Källa: http://hammarbysjostad.net/  https://sv.wikipedia.org/wiki/Hammarby_sj%C3%B6stad (Wikipedia)
Du kan också få information om stadsdelen Södermalm på Stockholm.se. Där finns det en kartbild på gränsdragningen. http://www.stockholm.se/OmStockholm/Forvaltningar-och-bolag/Stadsdelsfor...
Mer historisk information kan du få på Stockholmskällans hemsida: http://www.stockholmskallan.se/
Det finns dock många olika åsikter om vad som är det riktiga ”söder” i diverse forum på nätet.
Vill du ha mer information kan du kontakta Stockholms stadsbibliotek. https://biblioteket.stockholm.se/info/kontakt/kontakta-oss

29 juli 2016 - 0:23

Kategorier