Hur många förfäder har jag?

Besvarad av Kristina Apelqvist
Fråga: 
Hur många förfäder har en människa i genomsnitt?
Svar: 

Det går faktiskt inte att säga hur många anfäder en människa har i genomsnitt. Ett problem är avgränsningen i tid. Det vill säga - hur långt tillbaks ska vi titta på anfäder? 100 år tillbaka? 10 000 år tillbaka? 100 000?  Ett annat problem är att de flesta människor inte kan följa sina förfäder tillbaks särskilt många generationer. Det går helt enkelt inte att hitta information om vem farfars mormor var. Ytterligare ett problem är anförlust: det har alltid varit vanligt att få barn med släktingar. I det fallet kommer kanske mormors far och farmors far vara samma person. 

Om du kan läsa engelska finns det många intressanta bloggar och släktforskningssidor som diskuterar antalet anfäder. Det finns en hel del på svenska också, men då är det ofta i form av diskussionstrådar som kan vara lite svåra att följa.  Ord som kan vara bra att söka efter är anförlust (pedigree collapse), anfäder (ancestors), släktträd (family tree).

För att skriva det här svaret tittade jag till exempel på hemsidan för det amerikanska släktforskningsprogrammet Legacy. Där fanns en artikel som svarar utförligt på din fråga:
https://news.legacyfamilytree.com/legacy_news/2016/08/how-many-ancestors-do-we-have.html

24 november 2019 - 20:06