Hur långt kan man se i universum?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hur långt kan man se i universum från jorden
Svar: 

Jag lånar ett svar från Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap på Uppsala universitet.

Hur stor är rymden?

Ingen vet hur stor rymden är för vi kan inte se hur långt som helst. Det beror på att Universum ”bara” är 14 tusen miljoner år gammalt.

Hur långt kan vi se då?
Nu måste man prata om ljuset. När du ser en katt som hoppar ner från en stol så ser du egentligen ljuset från katten som kommer in i dina ögon. Ljuset går 30 000 mil/sekund, alltså 7,5 varv runt jorden på en enda sekund! Ljuset är det snabbaste som finns. I astronomin kan man mäta avstånd i ”ljusår”; ett ljusår är så långt som ljuset hinner på ett helt år – otroligt långt!
En supernova är en exploderande stjärna och Universums häftigaste fyrverkeri. Om två supernovor exploderar, den ena 400 miljoner ljusår bort och den andra 600 miljoner ljusår bort, så ser vi efter 400 miljoner år ljuset från den första och sedan får vi vänta 200 miljoner år till innan vi ser ljuset från den andra. Så eftersom Universum bara är 14 tusen miljoner år gammalt så kan vi inte se hur långt som helst. Många tror att Universum är oändligt stort, men här behöver vi fler forskare för att få veta mer om detta, kanske någon av er vill bli astronom och hjälpa till?
Besvarad av Bengt Edvardsson
http://www.teknat.uu.se/samverkan/fragelada/astronomi/

Du hittar andra artiklar om rymdens storlek och hur långt vi kan se ut här:
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/universums-mest-avlagsna-objekt
http://illvet.se/manniskan/kroppen/hur-langt-kan-man-se-med-blotta-ogat

29 januari 2018 - 14:02