Hur kategoriserar man böcker i Kina?

Besvarad av Peter Borgedahl
Fråga: 
Hur kategoriserar man böcker på bibliotek i Kina? Dom kan ju inte kategorisera efter författarens namn så som vi kan då dom inte har ett alfabet.
Svar: 

Hej!

Jag har själv inga kunskaper i det kinesiska språket men efter lite efterforskningar på nätet ska jag nog kunna ge dig ett svar ändå. 

Att sortera och ordna själva litteraturen är inga problem, eftersom man gör detta efter ämne. I Kina är det som på engelska heter Chinese Library Classification vanligast. Det verkar inte vara alltför olikt SAB-systemet som många svenska folkbibliotek använder. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Library_Classification

Att sortera efter tecken, på till exempel ett bibliotek eller i en ordbok är svårare, eftersom man i Kina inte använder samma alfabetiska system som vi gör. De två vanligaste sätten att lösa detta verkar vara: 

- Att sortera efter antalet streck i ett tecken och kombinera detta med att sortera efter radikaler (som enkelt förklarat är ett teckens "stam" eller mening). Detta är ett sätt att sortera genom att använda de traditionella tecknen.

- Att använda det latinska alfabetet för att återge kinesiskt uttal och på så sätt kunna sortera ord och tecken. Det dominerande systemet kallas Pinyin.  

Det finns flera andra sätt som har använd både i nutiden och traditionellt. Man kan bland annat sortera på de vanligaste förekommande tecknen, eller sortera efter tecknens utseende. 

Läs mer:
https://www.quora.com/How-do-the-Chinese-and-other-cultures-who-do-not-u...
http://forum.wordreference.com/threads/how-to-systematically-arrange-cha...
http://www.zein.se/patrick/faqsvp.html#1g
https://sv.wikipedia.org/wiki/Radikal_(skrift)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pinyin

1 maj 2016 - 22:27

Kategorier