Hur gör man metall?

Besvarad av Sebastian Tarazona
Fråga: 
Hur gör man metall? /Hannes och Martin, 7 år
Svar: 

Hej

Vi har hittat svaret i en bok som heter "100 fantastiska fakta om Naturvetenskap". I den finns det jättebra bilder som visar hur järn (en sorts metall) framställs. Jag rekommenderar er att låna den boken på ett bibliotek nära där ni bor.

Svaret
Kort sammanfattat går framställningen av järn till på följande sätt. Järnet framställs ur järnmalm. I gruvor bryts järnmalm loss från bergrunden med hjälp av sprängmedel och borrar. Järnmalmen krossas i mindre bitar i ett Krossverk, för att sedan malas till ett pulver som kallas slig i ett Malverk. Sliget separeras från annat material (som sten) med hjälp av magneter i ett Anrikningsverk, eftersom sliget är magnetiskt. I ett Pelletsverk görs sliget om till så kallad pellets. Pelletsen smälts slutligen, tillsammans med kol och kalk, i en masugn som är jättevarm. Då försvinner syret som finns i järnmalmen och det som blir kvar är järn.

Här är en länk till Kungliga bibliotekets bokkatalog, där kan ni se på vilka bibliotek boken finns att låna runt om i Sverige.

http://libris.kb.se/bib/18357098

4 oktober 2017 - 11:48