Hur fungerar trafikljus?

Besvarad av Anders Lundblad
Fråga: 
Hur fungerar traffikljus och vad är det för komponenter som finns i dem? Om ni har tid skulle jag också gärna vilja veta vad komponenterna gör. Tack!
Svar: 

Hur fungerar trafikljuset?
Trafikljusen styrs från en kontrollenhet som är försedd med ett tidur eller en dator som kontrollerar de/det. Avkännare som sitter under marken berättar till datorn som då kanske slår ljuset till grönt. Den känner hur många bilar som är på väg mot trafikljuset och signalerar till datorn som då bestämmer till vad den ska slå till. Grön/orange/röd. Vissa trafikljus ändrar sin färg vid vissa tider. T.ex. att den slår om från röd till grön efter 1 minuts väntan. Sedan efter en minut så kanske den slår tillbaka till röd.

Trafikljusets regler.
Röd: stanna åk ej på röd signal kan leda till olycka.

Orange: kan åka endast om du har hög hastighet när det slår till orange och du är nära trafikljuset.

Grön: du kan åka men håll alltid uppsikt.

Blinkande orange/täckt med en svart påse: var noga och håll uppsikt när du kör det är ett tecken att trafikljuset är ur funktion och det kan gälla i hela korsningen.

Vad innehåller trafikljuset?
Trafikljuset innehåller lysdioder. Det är också en viktig uppfinning. Den håller över 100 000 timmar. Lysdioderna är känsliga för värme, ljusstyrkan varierar med diodens temperatur och de kan lätt överhettas om de inte kyls ordentligt. För att allt detta ska fungera så behövs förstås elektricitet.

Källa: https://www.mimersbrunn.se/article?id=8785

 

1 juni 2020 - 18:21