Hur fungerar en lampa?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hur fungerar en lampa? Vad gör man när man arbetar på ett bibliotek? Hur bakar man jordgubbstårta? När är det FN-dagen? Måste man alltid vara tyst på ett bibliotek?
Svar: 

Ibland kan det vara bättre att först söka på Google där svaren finns tillgängliga väldigt snabbt och enkelt. Dessutom skapar det ett utmärkt tillfälle att prata om källkritik och digital information. Så vad det gäller frågor om FN-dagen och jordgubbstårta hänvisar jag till Google.
Det finns en enkel och bra film på Youtube som visar hur en glödlampa fungerar:
https://www.youtube.com/watch?v=Px39XROo1yc

Nej, idag är inte biblioteket fullt utav hyschande bibliotekarier, men det är fortfarande så att biblioteket är en plats där många läser och pluggar. Så en sansad samtalston är uppskattad.

Vad man gör när en arbetar på bibliotek? Oj det kan bli ett väldigt komplicerat svar, för du kan göra väldigt många olika saker, framförallt om du jobbar på ett så stort bibliotek som Malmö stadsbibliotek som jag gör (123 anställda. strax under 3000 besökare per dag, ca 3800 utlån varje dag). Naturligtvis jobbar vi i en informationsdisk där vi hjälper människor att hitta böcker, men idag får vi även många andra frågor om saker på webben, om hur Ipads fungerar, så som biblioteksarbetare behöver du veta mycket om olika saker, väldigt ofta känner jag mig lite som en detektiv , så är det på de flesta bibliotek. Här har vi flera olika avdelningar som fokuserar på olika saker. Barn- och ungdomsavdelningen ägnar sig åt aktiviteter för sina målgrupper och det är inte bara böcker utan även andra former av aktiviteter. Vuxenavdelningen gör motsvarande för vuxna. Inköpsavdelningen köper in material som måste katalogiseras och märkas upp för att vi sedan kunna låna ut det, kommunikationsavdelningen sprider ut nyheter, information om aktiviteter och dylikt å biblioteket. En del jobbar med visningar av biblioteket, andra undervisar i hur datorer fungerar, hur olika program fungerar, andra jobbar med digitala projekt, som till exempel Bibblan svarar. Och jag kan fortsätta hur länge som helst , vi gör helt enkelt väldigt många olika saker, eftersom bibliotekets uppdrag är att tillgängliggöra inte bara information (som nu finns i så många olika former utöver böcker) utan också tillgängliggöra kultur. 

22 oktober 2018 - 12:54

Kategorier