Holsteinhertigars begravningsplatser

Besvarad av Kristofer Lecander
Fråga: 
Hej! Från (i vart fall) 1400-t till mitten av 1800-t så var Holstein ett eget hertigdöme. Var ligger dessa statsöverhuvuden med familjer begravda? Har de en särskild kyrka/begravningsplats? Mvh
Svar: 

Hej!

Med två wikipediaartiklar (1, 2) som bakgrund för vilka hertigar som Holstein har haft genom åren så har jag gjort slagningar på dessa hos Find a Grave som är en webbsida som kartlägger var bl.a. kända personer finns begravda.

Genom att följa arvslinjen från Fredrik I av Danmark till söner och dessas barn och barnbarn så framkommer det ganska tydligt att de flesta i de tidiga generationerna ligger begravda i Schleswigs domkyrka. Det blir dock en förändring när Karl Fredrik av Holstein-Gottorp begravs, för enligt Find a Grave hittar man honom i Bordesholm kloster. Därefter blir det ryssar i successionsordningen med Peter III och Paul I som båda ligger begravda i Peter-Paulfästningen i Sankt Petersburg. Det blir till slut ganska snårigt med alla giftermålskonstellationer mellan olika adelsfamiljer så om du vill gräva vidare föreslår jag att slå upp dessa i Find a Grave!

6 juni 2018 - 23:01

Kategorier