Högläsningsböcker för åk 4?

Besvarad av Ann Nilsson
Fråga: 
Hej! Jag undrar om jag kan få några bra tips på högläsningsböcker för en åk 4? Gärna nyare titlar.
Svar: 

Här är några tips på högläsningsböcker (innehållsbeskrivningar från baksidestext och/eller Bibliotekstjänst):

Petrus Dahlin, Jakten på den perfekta luggen, 2015
Trettonårige Max har nyligen flyttat till en liten håla i Skåne. Här händer inte ett dugg. Max har ambitionen att få världens snyggaste lugg och ägnar sanslöst mycket tid åt den. Sedan har Max problem med att han aldrig är bäst och att han ofta känner sig osynlig, som om han inte fanns. Rolig bok med ämnet att vara annorlunda.

Eva Ibbotson, En hund och hans pojke, Ny utg. 2013
Ett oemotståndligt hundäventyr. Det enda Harry önskar sig är en hund. Men hans förmögna föräldrar vägrar. En hund smutsar ner, säger de. Till slut går de dock med på att hyra en hund på Hundoteket. Harry älskar hunden, men han vet inte att den snart måste lämnas tillbaka.

Petter Lidbeck, Men finns ändå, 2015
Vid elva års ålder får Bianca veta att hon ärvt sin mors förmåga att göra sig osynlig, något som förändrar hennes liv för alltid. Hänsynslösa och mäktiga personer är beredda att göra allt för att komma över Biancas talang. Hon får lova dyrt och heligt att aldrig yppa sin hemlighet men det är lättare sagt än gjort.

Frida Nilsson, Apstjärnan, Ny utg. 2012
Jonna bor på barnhemmet Renfanan och drömmer om en mamma som luktar parfym och har fina kläder. Till sin fasa blir hon utvald av en gorilla och får flytta hem till henne. Gorillans hem visar sig vara ganska trevligt och de börjar trivas ihop. Då dyker Tord från kommunen upp och hotar med att skicka tillbaka Jonna.
Kristina Ohlsson, Glasbarnen 2013
Tillsammans med sin mamma flyttar tolvåriga Billie motvilligt ut i ett hus på landet efter att hennes pappa dött. I huset finns möbler kvar efter de förra ägarna som om de plötsligt övergett allt. Underliga, oförklarliga saker börjar hända. Billie lär känna Aladdin och tillsammans börjar de undersöka vad som hänt i huset.

Sheila Turnage, Tur gånger tre, 2013
Tupelo Landing är ett litet samhälle i North Carolina. Här bor elvaåriga Moses LoBeau, kallad Mo, hos paret som driver ortens café. Mo hittades som nyfödd på flodstranden fastsurrad vid en reklamskylt. En dag kommer en man som utreder ett mord in på kaféet. Mo och hennes vän Dale bestämmer sig för att lösa mordgåtan. Spännande skröna.

9 februari 2016 - 8:52