Skönlitteratur om logopeder

Besvarad av Anna Westin
Fråga: 
Hej! Min pojkväns syster har precis tagit sin logopedexamen och ska firas. Jag jobbar med böcker (är redaktör) och tänkte att det vore kul att ge henne en skönlitterär bok som handlar om en logoped (helst) eller om talets betydelse. Vet ni om det finns någon sådan? Med vänlig hälsning Hedvig Ohlsson
Svar: 

Just en roman om en logoped var svårt att hitta, men väl några om språkets och talets betydelse.

Två titlar med temat stamning:
Med utgångspunkt i den fantastiska Oscarsbelönade filmen tror jag det är tryggt att rekommendera boken ”The King's Speech: How One Man Saved the British Monarchy” av Mark Logue och Peter Conradi. Det är ingen skönlitterär bok, men skildrar Lionel Logues liv, mannen som hjälpte Kung Georg VI med hans stamning.
Fredrich Christian Delius, ”Söndagen då jag blev världsmästare” , är en barndomsskildring som utspelar sig i 50-talets Tyskland. Den handlar om en pojke som stammar och som upptäcker ordens makt och spänningen i deras skiftande innebörder.

Böcker om afasi finns det gott om:
I självbiografin ”Logopeden log” (1993) skildrar Kriminalinspektör Filip Johansson hur han en morgon upptäcker att han har förlorat talförmågan. I dagboksform berättar han om den långa vägen tillbaka till hälsa, där han fick stor hjälp av "logopeden som log".
"Klockorna i Bicêtre" av George Simenon handlar om en mäktig tidningsman från Paris som vaknar upp på mentalsjukhus efter ett slaganfall, förlamad och stum av afasi.  Intensiv sjukdomsskildring där man inträngande får följa en människas uppvaknande från dödsriket och återkomst till livet
”Orter långt från varandra” av Ildikó Márky handlar om ett lyckligt äktenskap där den ena maken plötsligt förlorar sitt språk och hela relationen börjar ifrågasättas.

Två fantastiska böcker om läsningens betydelse (också viktigt ur logopedperspektiv!):
”Amys Ögon”, ungdomsbok av Richard Kennedy, där högläsning är en förutsättning för att hålla sig levande!
”Dorés Bibel” av Torgny Lindgren, om en man som inte kan läsa, men som utvecklar ett speciellt förhållande till just Dorés bibelillustrationer.

3 juni 2014 - 21:01