Hur kan jag ångra min röstning i valet?

Besvarad av Kristina Apelqvist
Fråga: 
Hej! Min bror är en förstagångsväljare. Han tog bara en valsedel, och då sa valförrättarna att han måste ha tre olika färger. Då uppfattade han det som att man ska rösta på tre olika partier, vilket han också gjorde. Är hans röst giltig?
Svar: 

Om jag har förstått dig rätt så röstade din bror i alla tre valen - till kommun, landsting och riksdag. Valsedlarna har ju olika färg i de olika valen och är även märkta med ett enkelt streckkodssystem. På så sätt ser valförrättarna att varje enskild röstare har tagit rätt sorts valsedel. Och om din bror röstade med en valsedel i varje val är hans röst giltig.

Din brors misstag var dock att han valde tre olika partier, fast han bara ville rösta på ett parti. Som tur är har han möjlighet att göra om sitt val. Alla som förtidsröstar har möjlighet att gå till sin vallokal på valdagen, i år söndag den 14 september. Hans kuvert från förtidsröstningen ligger i ett större kuvert i den vallokalen. När han sedan röstat på valdagen kommer valförrättarna att söka rätt på hans större kuvert (som är märkt med hans nummer i röstlängden). De plockar bort hans kuvert och öppnar det aldrig. Hans förtidsröst kommer alltså inte att räknas.

Det är alltid så att om du förtidsröstar och sedan röstar en extra gång på valdagen så tas din tidigare röstning bort. Alla har därför möjlighet att ändra sig!

Valmyndigheten kan lämna mer upplysningar om alla till exempel alla regler kring röstning och var vallokalerna finns. Deras hemsida är
http://www.val.se

12 september 2014 - 4:02