Kortspelet bezique

Besvarad av Martin Lövstrand
Fråga: 
Många utlänska källor uppger detta: "Bezique was invented by a Swedish schoolmaster named Gustav Flaker, who presented the game under the name Flakernuble to the King of Sweden as an entry in a national contest during the early 1800's.". Finns det svenska källor om det? Var kan jag hitta det originala så kallade "Flakernuble"?
Svar: 

Efter att ha sökt i flera svenska artikeldatabaser kan jag tyvärr inte hitta någonting. Det här är ingen fråga man lätt besvarar utan det är mer av en forskningsfråga som kan ta tid. Om du lyckas hitta vilken svensk kung det rör sig om är det ett spår att följa. I Wikipedia står det att spelet utvecklats ur det franska spelet Piquet och eftersom Karl XIV Johan var fransk så kanske Flaker (om han funnits)  presenterade sitt spel för honom.

I boken American card-player: http://archive.org/stream/americancardplay00dick/americancardplay00dick_djvu.txt står det att spelet kallas "Fiakernuhle". Denna stavning är värd att hålla i minnet om man vill forska vidare. Den tyska stavningen Penuchle kan man också söka på. Inte mycket till svar men det är knepig fråga. Om jag vore du skulle jag också  vända mig till någon kortspelsförening. Kanske finns det någon där med specialkunskaper. Lycka till!

1 februari 2014 - 1:10

Kategorier