Vilka slagdängor var populära på 1910-talet

Besvarad av Krister Aronsson
Fråga: 
Hej! Jag undrar vilka slagdängor som var populära på 1910-talet och skulle också gärna vilja veta var jag kan hitta text och noter till dessa e.d.
Svar: 

1910-talet räknas ibland som startskottet för den moderna populärmusiken och Irving Berlin’s ”Alexanders ragtime band” från 1911 räknas som en av de allra första populärsångerna..

Jag har hittat en sammanställning med amerikanska sånger som ger en bra bild av vilka som var populära och hur de lät: http://www.youtube.com/watch?v=mYOJdd3gPe4
  För amerikanska sånger finns listor nedtecknade ganska långt tillbaka med de mest populära låtarna: http://tsort.info/music/ds1910.htm.
Noter och text är inte så svårt att hitta. Om du bläddrar i ovanstående lista kan du kombinera en låttitel med något av sökorden lyrics eller ”sheet music”. Mycket finns att få tag på på Internet.

När det gäller svensk musik föreslår jag att du vänder dig till Svenskt visarkiv :
http://statensmusikverk.se/svensktvisarkiv/

De kan även tillhandahålla noter och text. Några välkända svenska slagdängor finns även nämnda  på Wikipedia och kan vara en bra början:http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:S%C3%A5nger_1911.

8 oktober 2013 - 14:06

Kategorier