Jag undrar om det finns någon skönlitteratur med teman som "gröt" och "öl"?

Besvarad av Marta Ondrus
Fråga: 
Hej! Jag undrar om det finns någon skönlitteratur med teman som "gröt" och "öl"? Håller på med ett skolarbete och skulle vilja ge litteraturtips om man är intresserad av någon utav ämnena. Finns det till exempel en bok som utspelar sig en hel del på pubbar, eller finns det kanske en bok med en bra gröt-scen? Vore tacksam för svar
Svar: 

Hej,

Du kan prova att leta i samlingarna "För gott öls skull: ölhistoria och ölhistorier" redigerad av Christer Topelius, utgiven 1967, och "Måltider ur världslitteraturen" från 1964 samt "Vårt sagoland", redigerad av Valborg Segerhjelm, tryckt 1965, och se vad du hittar där. Andra boktitlar att prova är "Gröt.com - (om källarmästaren Alfreds bedrifter: en skojig bok om mat)" av Frank Clapca, Vibeke Olssons "Sågverksungen", Anna-Maria Lenngrens "Jul-gröten, eller berättelse om den fattiga Clara", "En ölpimplares bekännelser" av Jan Håkansson, Magnus Mills "Stängslet" och Philippe Delerms "Den första klunken öl och andra små njutningar".

Dessutom åt man mycket gröt förr, det kanske finns någon berättelse från arbetarförfattarna, t.ex. Vilhelm Moberg eller Torgny Lindgren (som brukar skriva vackert om mat)? För mer information om grötseder, se Nordiska Museets hemsida, och för mer information om ölhistoria se Sveriges bryggeriers hemsida.

Lycka till!

13 maj 2013 - 13:12