Hej! Jag söker en barnbok, läs

Besvarad av Ingrid Boström
Fråga: 
Hej! Jag söker en barnbok, läsålder kanske 10 år, från 1920/1930-talet. Den handlar om några flickor, troligen systrar, som har en fin lekstuga. Boken är illustrerad med svartvita fotografier, flickorna är klädda i fina vita klänningar och lekdtugan är ganska stror, som ett riktigt litet hus med vitmålad träpanel. Tacksam för hjälp att hitta boken!
Svar: 

Hej, jag skickade din fråga till Svenska Barnboksinstitutet. Här kommer deras svar:

------------------------------------
Tack för ditt mejl och för din kluriga fråga. Jag har gjort lite research och undrar om frågeställaren möjligen tänker på följande titel:

Hos småprinsessorna på Haga / bilderna med kungligt tillstånd fotograferade av Engelberth Bengtsson ; texten av Margit Fjellman. Stockholm: Åhlén & Åkerlund, 1942.

Den är visserligen utgiven lite senare än 1920/1930-talet, men övriga detaljer stämmer in på den. I kapitlet ”Dockkalas i lekstugan” är systrarna klädda i ljusa klänningar och visar bland annat upp sin fina lekstuga (placerad inomhus, i matsalen) med sina ”vita fönsterposter mot den gula väggen och färgblommiga chintzgardiner skymtande innanför” (10). Jag bifogar sidan där lekstugan beskrivs och där en bit av den även syns i bild.

Kanske är detta boken frågeställaren tänkte på? I annat fall får du gärna höra av dig så letar vi vidare.

Vänliga hälsningar
Hanna Liljeqvist

Svenska barnboksinstitutet, biblioteket
Odengatan 61
113 21 Stockholm

Tel. 08-54 54 20 60
Hemsida www.sbi.kb.se
-------------------------------------------------

Om det är rätt bok får du höra med ditt bibliotek om de antingen har boken eller kan skaffa fram den åt dig via fjärrlån. I den nationella databasen finns den endast på tre ställen, och kan vara svår att låna in. Men jag tror väl att något folkbibliotek har den.

Hoppas vi hittade rätt!
 

30 januari 2018 - 16:40

Kategorier