15-åring utan läslust

Besvarad av Mie Björkman
Fråga: 
Hej! Jag skulle ville hjälpa min lillasyster att komma igång med läsningen. Just nu säger hon att hon hatar böcker och bibliotek. Både jag och mina föräldrar har försökt hjälpa henne, och inget har hjälpt hittills. Hon är 15 år och går på högstadiet. Skulle vara väldigt tacksam för svar! /Ida
Svar: 

Hej!

Har din syster aldrig tyckt om att läsa? Tycker hon att det är svårt? Eller kanske är hon bara inne i en period där läsning inte känns lika viktigt som allt annat omkring henne? Att hon inte läser böcker nu betyder inte att hon aldrig kommer att göra det - många blir bokslukare först som vuxna!

Det är jättesvårt att råda er, med läsningen är det så att man måste hitta de rätta böckerna som väcker intresse och det är inte alltid så lätt. Kanske tycker hon att det är roligare med faktaböcker? Eller ljudböcker? Det finns massor med bra tonårsböcker och faktaböcker. En tanke är att du skulle kunna gå till biblioteket och be en bibliotekarie hjälpa dig att hitta riktigt bra böcker utifrån din systers intressen. Om hon inte gillar bibliotek just nu kan det vara bättre än att försöka få med henne dit.

Lycka till!

22 februari 2012 - 14:02