Tävlandets historia

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hej! Jag skulle vilja veta mer om tävlandets historia. Hur har vi tävlat och hur tävlar vi idag? Varför? Vad har det för påverkan på människor? Ser fram emot ert svar!
Svar: 

Hur vi än vrider på den här frågan är den gigantisk, jag gissar att du menar atletisk tävlan, sportande. Idrottshistoria är faktiskt ett eget ämne, precis som idrottspsykologi och idrottssociologi är, så det är ganska stort och det finns inga snabba svar, men jag kan peka dig i rätt riktning om du vill försjunka i ämnet. 

Enligt boken "Idrottens historia" av Arne Blom och Jan Lindroth så har människan alltid ägnat sig åt tvekamp/kraftmätningar, både som nöje och som övergångsriter från barn till vuxen. Det äldsta vittnesbördet härstammar från sumererna. 1937 hittade man en bronsstaty som daterats till ca 3000 förre Kristus, föreställande två, säkerligen män som är sysselsatta med någon form av brottning. Likaledes har finns det arkeologiska bevis för att assyrierna, babylonierna, egyptierna har ägnat sig åt någon form av idrott. Mest känt skulle jag nog säga att grekernas olympiska spel, men det fanns fler, som var nationella festspel som hölls till en viss guds ära. Så det fanns en religiös aspekt i idrottandet. "Det fanns emellertid även andra typer av spel, t.ex. återkommande segerspel för att fira militära segrar. Ytterligare en typ var minnesspelen över avlidna personer, både mytiska (omnämnda av t.ex. Homeros) och historiska. Sådana minnesspel kunde vara såväl engångsföreteelser i samband med begravningen som regelbundet återkommande evenemang." som det står i NE. Så vad jag vill säga är att idrottandet/tävlandet kan ha haft och har många olika syften, för frågar man varför man tävlar i ett historiskt perspektiv måste man också titta på när det gjordes. Det kan ha varit organiserat eller inte, en definition på vad idrott kan vara ges av Jan-Ove Trangen som menar att idrott är "människans  benägenhet att kroppsligt visa fram och jämföra duktighet genom att konkurrera", men då räknar man ju inte det prestationslösa idrottandet som snarare bottnar i rörelsebehov, glädje och lek. En del sporter har sina rötter som krigsförberedande övningar, såsom spjutkastning eller medeltidens riddartorneringar.

 Som du säkert kan se så kan jag inte ge dig exakta enkla svar på dina frågor, men det finns böcker och en del bra sidor på nätet, och såklart att gå till ditt närmsta bibliotek, så kan de hjälpa dig med bokletande.

Lästips:
"Idrottens historia" av Arne Blom och Jan Lindroth
"Idrottshistoria : hur olika sporter uppstod och utvecklades" av Morgan Kihlberg
"Idrott under 5000 år" av Jan Lindroth
"Antik idrott" på www.NE.se -> Länk
History of sports and games på www.historyworld.net/ ->Länk
History of sports på www.wikipedia.org -> länk (Där finns också en jättebra referenslista)

14 december 2014 - 17:22