Vanitas stilleben och stilleben från de Nederländska och Spanska guldåldrarna

Besvarad av Nils Grönlund
Fråga: 
Hej jag skulle behöva hjälp med att hitta böcker som behandlar stilleben, måleri alltså. Holländsk guldålder självfallet men även från framförallt Spanien. Även vanitas stilleben vill jag veta mer om. Tack för hjälpen
Svar: 

Tack för Din fråga! :)

Begreppet "vanitas" såsom ett motiv i konsten, har en kristen undermening och syftar till att påminna om livets förgänglighet. En vanlig symbol för "vanitas"  i konsten är en dödskalle,  vilket också avspeglas i många stilleben á la vanitas. Läs mer i t.ex. denna Wikipediartikel. Artikeln har några helt fantastiska bilder som illustrerar den väl! :)

När det gäller böcker som uteslutande behandlar stillebenmåleri under de Nederländska och Spanska guldåldrarna, hittade jag några titlar. De flesta är på engelska. Undantagen är en doktorsavhandling från 1947, "Studier i holländskt stillebenmåleri under 1600-talet" av Ingvar Bergström som verkar vara "still going strong" och en utställningskatalog från ett finskt konstmuseeum från 2004; "Fisk : stilleben från Nederländerna 1550-1700" Dessutom finns de, engelska såväl som svenska träffarna, i bibliotekens "beställningssortiment" d.v.s. ditt lokala bibliotek får beställa dem som fjärrlån ur LIBRIS. OBS! De finns på ett fåtal bibliotekek i landet. Det är inte säkert att alla titlar kan lånas ut.

Använder jag sökorden "still-life" = stilleben, "painting", "Netherlands" och "17th century" i LIBRIS, får jag denna träfflista. Gör jag motsvarande sökning men med "Spain" instället får jag denna träfflista. Hade jag fått välja, hade jag nog fastnat för "Spanish still life in the golden age, 1600-1650" av Jordan och Schroth, "Studier i holländskt stillebenmåleri under 1600-talet" av Bergström, "The rhetoric of perspective : realism and illusionism in seventeenth-century Dutch still-life painting" av Grootenboer och "The Dutch gamepiece" av Sullivan. Även om träfflistorna var korta, finns det ändå mycket matnyttigt bland dem. (Givetvis kan man ju hitta allmän information i olika digitala och tryckta uppslagsböcker också.)

Jag hoppas i alla fall att Du hittar någon bok som skall passa Dig! :)

//Nisse

10 november 2014 - 22:31