Författare/romaner i ropet under 1990-talet

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hej! Jag har sorgligt dålig koll på vilka författare/romaner som var i ropet under 1990-talet, har ni några förslag, svenska som utländska?
Svar: 

Hej!

Det kommer ut mängder med böcker i Sverige under en så lång tidsperiod som 1990-talet så det är inte helt lätt att sammanfatta.
 
Ett axplock av svensk litteratur: Ofredsår av Peter Englund, Kerstin Ekmans Händelser vid vatten, Torgny Lindgrens Hummelhonung, Tomas Tranströmers Sorgegondolen, Majgull Axelssons Aprilhäxan, P O Enquists Livläkarens son, Lifsens rot av Sara Lidman, Huset vid Flon av Kjell Johansson, Underbara kvinnor vid vatten av Monika Fagerholm, Mosippan av Elsie Johansson. Gerda Antti skrev också flera populära böcker t ex Inte värre än vanligt, Fjärrvärme. Jonas Gardells En komikers uppväxt. De sista delarna i Jan Guillous serie om Coq Rouge kom ut och de första delarna i Arn-serien. Carina Rydbergs Den högsta kasten var också populär vill jag minnas. Kerstin Thorvalls När man skjuter en arbetare.

När jag söker i bibliotekskatalogen på den skönlitteratur utgiven 1990-1998 och som inte är svenska författare så hittar jag bl a Eva Luna och Eva Lunas berättelser av Isabel Allende, Kate Atkinsons I museets dolda vrår, Paul Austers New York-trilogi, Foxfire av Joyce Carol Oates, Den engelske patienten av Michael Ondaatje, Vikten av vatten av Anita Shreve, Amy Tans Joy Luck Club och Herbjörg Wassmos Dinas bok. 

Flera av våra utrikeskorrespondenter skrev kåserande böcker om sitt liv i olika länder däribland Herman Lindqvist och Staffan Heimerson

Den svenska och nordiska deckarboomen hade nog inte kommit igång ännu. Men vi läste t ex Elisabeth Georges och Ruth Rendells deckare, Håkan Nesser debuterade med den första Van Veeteren-deckaren.

Historiska romaner var populärt och då lästes bl a Anna Sparre och Elsie Rydsjö. 

För svensk litteratur så kan du titta på vilka som fått Augustpriset, de böckerna blir ofta väldigt efterfrågade och diskuterade. I wikipediaartikeln hittar du inte bara pristagarna utan också de som nominerats till priset. 
För engelsk litteratur kan du ta en titt på The Booker Prize och se vilka författare som var var nominerade och vilka som fick priset. 
För amerikansk litteratur så kan du titta på vilka som fått The Pulitzer Prizes.

Ja, det här blev ett litet urval av den digra bokfloden under 1990-talet. 

Med vänliga hälsningar
Anita Höglund
Bibliotek Botkyrka

21 januari 2014 - 22:58