Fakta om fleecetröjor

Besvarad av Bertine Pol-Sun...
Fråga: 
Hej, jag går i 7an, vi har en uppgift om en produkts livscykel. Jag fick produkten fleecetröja, jag hittar inte fakta om dom här frågorna, kan du/ni svara på dom? tusen tack ! hur framställs och bearbetas råvarorna? miljöpåverkan?
Svar: 

Vi har fått en liknande fråga i Bibblan svarar för några år sedan, och min kollega svarade då så här:
"Hej,Så här står det i NE.se om fleece:"fleece [fli:s] (engelska, 'päls'), väfttrikåvara av frottétyp, som har ruggats och överskurits så att den har fått mycket kort och tät (pälsliknande) fiberlugg. Fleece började tillverkas i slutet av 1980-talet i USA, ursprungligen i 100 % polyester. Polyesterfibern framställs ofta av återvunna PET-flaskor.Numera används benämningen fleece även för liknande varianter med innehåll av akryl eller bomull och med varierande lugglängd. Varan är mjuk, voluminös, oöm och lättskött. Den används mest som arbets- och fritidsplagg, särskilt jackor. Fleece är ursprungligen ett gammalt, engelskt ord för fårets fäll eller päls. "Liknande info finns på wikipedia:http://sv.wikipedia.org/wiki/Fleecehttp://www.klokahem.com/artikel/skipp... om hur tvätt av fleece påverkar miljön.http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=vad%20best%C3%A5r%20en%20fleecetr%... från Kemikalieinspektion om bl a fleece-tygets livscykel och inverkan på miljön. / hälsningar,Carina Fredriksson, Karlskrona stadsbibliotek"

Jag har även hittat en artikel i Norrköpings Tidning som kan ge lite mer information: http://www.nt.se/nyheter/fleece-blir-till-fleece-som-blir-fleece-som-bli...

26 februari 2015 - 8:50