Historiska romaner för högstadieungdomar

Besvarad av Ulrika Thorsson
Fråga: 
Hej. Jag är en högstadielärare som behöver lite skönlitteraturtips inom följande ämnen (alltså anpassade för högstadieungdomar). 1. Franska revolutionen 2. Barnarbete i England under den industriella revolutionen. 3. Slavhandeln över Atlanten på 1700-talet. 4. Emigrationen från Sverige till Amerika. (Inte Moberg) Tackar på förhand//Ola
Svar: 

Franska revolutionen
uHc  Kimselius, Kim M., Giljotinen
Tidsresenärerna Ramona och Theo besöker Stockholms stadsmuseum för att titta på en giljotin, men ganska snart använder Ramona sin magiska kraft som förflyttar dem till tiden för franska revolutionen. Ludvig XVI har precis avrättats i giljotinen och Paris sjuder av uppror. Theo och Ramona får uppdraget att rädda kronprinsen. Boken avslutas med en ordlista där platser och begrepp förklaras.

uHce Orczy, E Den röda nejlikan
Ur MTM:s annotation:
Röda nejlikan kallar sig den okände man, som med list förklädnader och mutor hjälper franska kungatrogna att fly till England under franska revolutionen på 1700-talet. Tack vare knivskarp intelligens och ett oerhört mod lyckas Röda nejlikan och hans sammansvurna rädda många människor undan giljotinen.

Frøstrup, Ole, Kronprinsen försvinner
Ur MTM:s annotation:
Spännande, dramatisk berättelse som bygger på en teori om att den franske kronprinsen under franska revolutionen 1789, lyckades fly ur fängelset, sedan föräldrarna Ludvig XVI och Marie Antoinette avrättats. Prinsen, utsmugglad i en tvättkorg, gömmer sig i Paris undre värld, tillsammans med en tiggarflicka, undan polisen som jagar dem.

Slavhandel
1700-talet behandlas inte i ungdomsböcker om slavhandel, men däremot 1800-talet. Några tips:
Fox, Paula, Slavskeppet
Ur MTM:s annotation:
Jessie, 13 år blir kidnappad, när han är på hemväg en kväll i New Orleans år 1840. Han förs till ett slavskepp som skall hämta slavar i Afrika. Förutom att vara allt-i-allo på skeppet får han till uppgift att spela flöjt för slavarna, som tvingas upp ur lastrummet för att dansa. De måste röra sig då och då för att inte bli sjuka och förlora sitt värde på slavmarknaden

Lyons, Mary E., Brev från en slavflicka
Ur MTM:s annotation:
Slavflickan Harriet Jacobs skrev själv sin livshistoria, som gavs ut 1861. Förf. har bearbetat den för unga läsare. Harriets berättelse var den första som offentligt avslöjade vad det innebar att vara ung kvinna och slav och hennes bok väckte starka känslor. Den ger inte bara en unik bild av slaveriet, utan förmedlar också en obändig känsla av styrka och fram-tidstro. Tid: 1825 - 42 i USA.

Stowe, Harriet Beecher, Onkel Toms stuga eller Livet bland de arma
Lättläst version, återberättad av Maj Bylock, av den klassiska berättelsen om den svarte slaven Tom. Han bor med sin familj på en plantage i Kentucky men måste lämna den och sin familj. Han säljs till en grym och elak man som så små-ningom misshandlar honom till döds.

Emigration
Sandin, Joan, Den långa resan till Amerika , finns flera delar. Egentligen främst för mindre barn.
Ur MTM:s annotation:
Om en svensk familjs utvandring 1868 till det stora landet i väster. Uppbrott och resa skildras i korta, enkla meningar, levande och trovärdigt.

Hauger, Torill T., Amerika, Amerika! Finns flera delar i serien.
Ur MTM:s annotation:
Endre 15 år, och från Gudbrandsdalen i Norge, stjäl en guldklocka för att kunna resa till Amerika. Han kommer från en fattig och karg bygd och drömmer om ett rikare liv. Båtresan blir farlig och strapatsrik och boken slutar med att emigran-terna ser det nya landet närma sig. Tid: 1800-talets slut.

Genberg, Kjell E., Emigrantpojken
Ur MTM:s annotation:
Sven och hans pappa beger sig västerut i USA. De skaffar sig ett nybygge att odla upp. Med tiden hoppas de kunna hämta dit mamma. Under arbetet med farmen råkar de ut för många äventyr med indianer och banditer, präriebränder och ohyggliga åskväder. Sven är äventyrens hjälte, problemlösare och duglig arbetare, som uthärdar allt. Äventyr varvas med vardagsmödor och Sven växer och mognar.
 

Barnarbete i England under den industriella revolutionen,  hittar tyvärr inga ungdomsböcker som handlar om detta.

30 september 2014 - 8:42