Kassettbok från tidigt 90-tal

Besvarad av Monica Jansson
Fråga: 
Hej Inser att chanserna kanske inte är så stora att ni kan ge mig ett korrekt svar, med tanke på den begränsade informationen ni får. Men jag gör ett försök! Jag är på jakt efter ett namn på en berättelse. Jag brukade låna den på kassettband på ett bibliotek i Skåne när jag var barn (tidigt 90-tal). Fragment av handlingen: Vad jag minns handlar det om ett gäng ungdomar som tar sig in i ett gammalt slott/institutionshus/museum genom ett källarfönster. Historien fortlöper med att de utforskar hela huset. Allteftersom finner de olika typer av antika föremål. Vill minnas att det bland annat handlar om Egyptiska antikviteter. Eventuellt så finner de en sarkofag, ev. med Tutankhamun i(?) Har ni någon aning om vilken berättelse det kan vara? Är den baserad på en bok, i så fall vilken? Tack på förhand!
Svar: 

Hej!
Jag undrar om det inte är Maria Gripes ”Tordyveln flyger i skymningen” som du lyssnat på.
Den har sänts som radioteater, och har funnits både på kassett och CD.  Boken har numera fått klassikerstatus och kommit ut i nyupplaga. Här är en länk så du kan läsa mer:
http://www.adlibris.com/se/bok/tordyveln-flyger-i-skymningen-97891638738...

Ett annat tips är Ulf Nilssons ”Det egyptiska mysteriet” som gav ut 1990. Handlingen är förlagd till  50-talets Helsingborg, där tre vänner försöker lösa ett mysterium med hemliga dagböcker, mumier och gamla skatter. Är osäker på om den funnits som kassettbok.

Med vänlig hälsning
Bibliotek Sundbyberg
Monica Jansson

17 januari 2014 - 13:48