Två beteckningar som skiljer de österrikiska vinerna åt

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hej! I Österrike finns det två beteckningar som skiljer de österrikiska vinerna åt. Den ena är Classic och den andra Reserve. Vilka viner är det och framför allt, vad betyder beteckningarna? Tack
Svar: 

Jag hittar en tyskspråkig wikipediaartikel där det framgår att att classic är en kvalitetsbeteckning som innebär följande: vinet måste tillverkas av en sorts druvor som är typiska för området och alkoholhalten måste vara 1 procent högre än motsvarande kvalitetssteg som krävs i växtområdet. 

Begreppet "Reserve" får bara användas på kvalitetsviner som har en minsta alkoholhalt på 13%. Källa: http://www.oesterreichwein.at/unser-wein/das-weingesetz/reserve/

Du kan läsa mer om de österrikiska vinernas kvalitetsklasserna på svenska Wikipedia.
Liksom i Tyskland styrs kvalitetsklasserna av mustens specifika vikt. Generellt kan man dock säga att Österrike ställer högre krav på mustvikten än Tyskland, åtminstone för de lägre klasserna. 

Följande klasser finns:

Tafelwein 
Landwein 
Qualitätswein (15o KMW)
Kabinett 

Prädikatswein delas in i följande klasser:
Spätlese
Auslese 
Beerenauslese 
Eiswein 
Strohwein 
Ausbruch 
Trockenbeerenauslese 

Den österrikiska webbsidan Österreich Wein verkar vara en mycket bra webbsida kring österrikiska viner och du kan även få engelsk text på webbsidan om tyska inte fungerar för dig. 
 

5 augusti 2015 - 8:29

Kategorier