Vilka stationer tillhör T-centralen?

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hej, först undrar jag vilken/vilka linjer som t centralen tillhör. Sedan undrar jag vad de långa vita ovala symbolen betyder (de finns på tunnelbanekartan bl.a där T-centralen står eller vid gamla stan och Slussen.)
Svar: 

T-centralen är navet i tunnelbanetrafiken i Stockholm. Alla tunnelbanestationer möts på T-centralen. Det är de gröna, röda och blå tunnelbanelinjerna som möts på T-centralen. För att komma till den blå linjen får man gå långt ner på t-centralen. Du hittar flera olika kartor över sl-trafikens nät på webben. Från T-centralen finns det en gång till Centralstationen och där har du fjärrtågen ut i landet och också pendeltågen som går i Stockholms län. Pendeltången är två linjer, dels Nynäshamn-Bålsta och dels Märsta-Gnesta.
Den vita ovalen du syftar på visar att det är en knutpunkt för flera linjer som sammanstrålar på de stationerna och som man kan bytas till. Om du tittar på t ex Gamla Stan och Slussen är det röda och gröna tunnelbanelinjen. På T-centralen är det det alla tunnelbanelinjer och pendeltåget. Det kan också vara en linje som delar på sig. Om du tittar på Gullmarsplan så delar sig gröna tunnelbanelinjen i en gren mot Skarpnäck, en mot Hagsätra och en mot Farsta strand. Där kan du också byta till tvärbanan.
Hoppas du har fått lite klarhet i hur det funkar. 

25 mars 2015 - 17:47