Budskapet i Anna Schulzes roman "Att ringa Clara"

Besvarad av Lennart Kihlberg
Fråga: 
Hej! Den här frågan riktar sig till någon som har läst Anna Schulzes bok, Att ringa Clara. Jag undrar vad bokens budskap skulle kunna tänkas vara? Först så tänkte jag att det skulle kunna vara att budskapet handlade om ett beroende och frigörelsen från det beroendet. Men huvudpersonen frigör inte sig från beroendet och att budskapet endast skulle vara beroende stämmer inte. Tacksam för svar. Mvh, Ebba.
Svar: 

Ursäkta det sena svaret. Jag har tyvärr inte läst boken själv. Inte heller har jag lyckats hitta någon annan som gjort det.

Jag har läst några recensioner av boken och utifrån det kan jag åtminstone få fram att ett viktigt tema i boken är vänskap. Kanske också var man sätter gränserna för vänskap och att äkta vänskap överlever de hårdaste prövningar. Ett annat tema verkar vara övergången från barn- till vuxenvärlden.

Det är också viktigt att komma ihåg att det inte nödvändigtvis behöver finnas ett tydligt budskap i alla böcker. I Svenska dagbladets recension står det att författaren "undviker psykologiskt övertydliga förklaringar". Något som kan tyda på att Anna Schulze inte är ute efter att ge läsarna några jättetydliga budskap.

Hoppas du är något så när nöjd med detta svar trots att jag inte läst boken. Jag bifogar länkar till recensionerna från DN och SvD. Kanske kan du hitta något intressant där.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/anna-schulze-att-ringa-clara/
 

http://www.svd.se/kultur/litteratur/ratta-tonlaget-for-kanslor_6156781.svd

 

6 februari 2015 - 14:35