Karl XII-skulptur

Besvarad av Thomas Drugg
Fråga: 
Hej! För ca 100 år sedan var det vanligt att ha marmor/brons pennställ på skrivbordet. Jag har sett ett sådant här skrivbordsställ i brons föreställande Karl XII den 17 juni 1709, strax efter det att han blivit skjuten i ena foten. I denna staty får han foten omlindad. Vet du vad denna staty heter och var kan man köpa densamma? Med vänlig hälsning Andreas
Svar: 

Den enda statyn över Karl XII som finns är egentligen den som står i Kungsträdgården. Däremot finns det många målningar med historiska motiv från karolinertiden.
En av de konstnärer som specialiserade sig på denna typ av målningar var Gustaf Cederström (1845-1933). Hans mest kända verk är "Karl XII:s likfärd" men han gjorde också ett verk som heter "Mazepa och Karl XII" (ibland stavas Mazepa med två p).
Denna tavla är målad 1879-80 och avbildar kungen liggande med omlindad fot, med kosackledaren Mazepa stående bredvid.
http://auktionsverket.com/auction/fine-arts/2010-06-03/2224-gustaf-ceder...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ivan_Mazepa#mediaviewer/File:Mazepa2.JPG

Det finns även en version där det står åskådare bakom kungen och Mazepa. Den finns återgiven i äldre böcker om Cederström.

Detalj ur denna:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/med-karl-xii-i-business-class_31306...

Så det är troligen en återgivning av detta motiv, i gjuten form, som du sett.
Var ett sådant pennställ kan köpas kan vi tyvärr inte svara på, men rimligen borde du kunna leta hos auktionshus och antikhandlare.

21 september 2014 - 19:19