Bra historiska skönlitterära ungdomsböcker

Besvarad av Birgitta Norgren
Fråga: 
Hej Birgitta Jag är lärare och vill gärna att mina elever år 6 läser bra historiska skönlitterära böcker. Allt från 1970 och bakåt i tiden. Har själv tänkt på Svedelid, Bylock. Skulle bli oerhört tacksam för titlar och författare. Carin
Svar: 

Hej!
Här kommer några tips:
1900-talshistoria: Solveig Olsson- Hultgren har skrivit en serie om tio böcker som handlar om flickor, kvinnor i en arbetarsläkt, från slutet på 1800-talet till 1999. Den första boken heter Siden, sammet, trasa, lump. Annika Thors fyra böcker om de österrikiska systrarna Steffi och Nelly, av judisk härkomst, som hamnar hos två fiskarfamiljer på västkusten mitt under 2:a världskriget - fantastiskt bra böcker! Den första heter En ö i havet. 
Bo R Holmberg har skrivit många bra historiska ungdomsböcker. De utspelar sig i Ångermanland. Några titlar: Bortom saknaden (sågverksarbete och strejk i Ådalen) Visgossens bror (Häxprocesserna under 1600-talet) Tjuvens dotter (1700-talet).
Gudrun Wessnert skriver också bra historiska berättelser. Bl.a har hon skrivittvå böcker om en 15-årig flicka på 1500-talet: Trollroten och På flykt med trollroten utgivna på LL-förlaget. Spetshäxan är en bra och spännande bok som handlar om en föräldralös flicka på 1700-talet.
Kevin Crossley-Holland har skrivit en trilogi som bygger på Arthur-legenden. Den första boken heter Den magiska stenen. Böckerna är rätt tjocka. Det kom en uppföljare till den trilogin som handlar om korsfararna:
Resan till den gyllene staden.
Sven Nordqvist och Mats Wahl har tillsammans gjort Den långa resan - en berättelse om en ostindiefarare. boken sista tredjedel tar upp fakta om ostindiefararna, skeppen och resorna.
Du får höra av dig igen om du önskar mer tips!

14 januari 2014 - 21:33