Hanukka

Besvarad av Anita Höglund
Fråga: 
Hanukka
Svar: 

Chanukka

Chanukka (även hanukka) är en åttadagarsfest till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel, 164 f Kr. Den kallas även ljusfesten eller tempelinvigningsfesten. Chanukka är hebreiska och betyder just invigning.

Det berättas att när Judas och hans män, mackabéerna, var färdiga med reningen av templet ville de tända det eviga ljuset, som kallas N'er Tamid och finns i varje troende judes hem. Men man hittade bara ett litet krus med olja, som inte skulle räcka mer än en enda dag. Oljelampan fylldes och tändes, och ett mirakel inträffade: den lilla mängden olja räckte till att låta ljuset brinna i åtta dagar!

Högtiden inleds alltid den 25:e dagen i den hebreiska månaden Kislev, men eftersom de hebreiska månaderna inte överensstämmer med de västerländska, infaller detta på olika datum i vår kalender, år till år, dock vanligtvis i december. 
 

Chanukka firas traditionellt med att man samlar familjen till fest, som kan pågå alla åtta dagarna, med gemensamma måltider som ofta innehåller potatisplättar som steks i olja eller karpfisk. Högtiden präglas av ljus, glädje, dans, gemenskap; ett spel med en leksakssnurra, kallad dreidel, ingår också i traditionen.
Källa: http://www.varldenidag.se/nyheter/judar-firar-ljusets-hogtid/Bbbplu!ssv9cqC0fCzubtMkHwbZ4Q/

7 april 2017 - 8:40

Kategorier