Handbok om att skriva facklitteratur

Besvarad av Thomas Drugg
Fråga: 
Finns det någon handbok på svenska om hur man skriver facklitteratur? Någorlunda aktuell. med info om vad man får citera copyright osv
Svar: 

Hej!
Det finns en hel del litteratur om skrivande och om att skriva, men de flesta av alla dessa böcker hamnar i en av två kategorier. Den första kategorin är böcker om att komma igång med sitt eget skrivande (i allmänhet skönlitterärt eller självbiografiskt), ofta med konkreta skrivartips. Den andra kategorin vänder sig till studerande som vill skriva examensarbeten, akademiska uppsatser m.m. I dessa finns avsnitt om standarder för hur man refererar till olika typer av källor, och hur en litteraturlista ska vara utformad.
Det finns inte alls lika mycket utgivet om att skriva facklitteratur (förutom vissa titlar om att skriva tekniska rapporter o.d.)
En av få titlar i ämnet är dock denna: Lotte Mjöberg: "Ett, två, tre, fackbok! : från idé till framgång" (Ordfront, 2016).
Det finns också en titel om att skriva fackartiklar: Lotte Rienecker: "Skriv en artikel : om vetenskapliga artiklar, fackartiklar och förmedlande artiklar" (Liber, 2009).
Fråga efter någon av dessa på ditt lokala bibliotek och se om de kan vara användbara för dig.

Med vänliga hälsningar
Thomas Drugg
Östersunds bibliotek

26 februari 2018 - 20:54