Håller en silversked i flaskan bubblorna på plats i champagne och andra bubbliga drycker?

Besvarad av Sofia Murray
Fråga: 
Är det sant att en behåller mer kolsyra i en öppnad flaska då en sätter en sked i hålet. Om sant - varför? Är det sant att det ska vara en silversked, i så fall - varför?
Svar: 

Det verkar finnas två lag .- för eller emot sked i flaskan. Det viktiga för att hålla bubblorna under kontroll verkar vara kyla.
Här är en tråd i ett diskussionsforum där du hittar flera bra länkar vidare: http://www.finewines.se/threads/stoppa-en-sked-i-flaskan-foer-att-spara-...
Ett populärvetenskapligt program från Sveriges Radio där just detta diskuteras: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4131&artikel=5495029
Och här är två länkar där du hittar fler argument emot sked i flaska; http://fragelada.fysik.org/index.asp?id=15691&close=truehttps://ohmansmatovin.com/2009/08/05/bubblor-i-champagne/

10 juni 2017 - 20:26