Gratis floristutbildning i mellansverige?

Besvarad av Gustav Hedlund
Fråga: 
Hej! Finns det någon utbildning till florist i mellansverige som inte kostar någonting? Om det skulle finnas en gymnasieutbildning går det då att söka dit om man är vuxen? Tack!
Svar: 

För det första finns det dessvärre åldersgränser för gymnasieutbildningar - en får endast påbörja en sådan utbildning fram till det kalenderår en fyller tjugo. Är du redan över tjugo eller ska fylla tjugo detta år så har du alltså inte rätt att påbörja en gymnasieutbildning. Skolverket har mer information om dessa bestämmelser.

I Sverige går det att studera med hjälp av studiemedel på olika sätt, till exempel på folkhögskola eller genom en KY-utbildning, vilket betyder kvalificerade yrkesutbildningar. Studierna är då avgiftsfria, men det kan förstås ändå innebära kostnader för boende, kurslitteratur, mat och resor. På folkhögskola kan en även läsa upp betyg som en kanske saknar från gymnasiet, däremot så kräver KY-utbildningar i regel behörighet på samma vis som högskola och universitet. Här kan du söka efter passande kurser i dessa former:
https://www.folkhogskola.nu/

http://www.kyutbildningar.se/utbildning/

Det finns också sidor som samlar information om olika utbildningar, tex:
http://www.studentum.se/utbildning/florist

Jag är övertygad om att det är lättare för dig att själv söka via dessa vägar, då du vet bäst vad det är du söker. Det kanske kan vara en idé att söka genom olika utbildningskategorier för att inte riskera att missa utbildningar och kurser som kanske inte kallas just "florist" men ändå kan ge sådan kunskap du söker? Lycka till!

3 november 2016 - 11:32

Kategorier