Ger eller förebygger champinjoner cancer?

Besvarad av Peter Borgedahl
Fråga: 
Ger champinjoner cancer eller är de cancerförebyggande? Tack för svar.
Svar: 

Ett stort intag av champinjoner kan faktiskt orsaka cancer. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte äter mer än 100 gram champinjoner i månaden. Värst är det att äta råa champinjoner. 

Huruvida champinjoner kan förebygga cancer är en annan fråga. Svampen innehåller mycket antioxidanter som som många hyllar som hälsofrämjande och som från vissa håll sägs kunna motverka cancer. Att antioxidanterna är viktiga för kroppen är klarlagt, men inte exakt hur hur det fungerar och om det skulle vara bra att äta extra tillskott av antioxidanter. Forskning har visat att extratillskott av antioxidanter till och med kan få cancerceller att sprida sig.  

Champinjoner innehåller också selen och B-vitaminerna riboflavin och niacin, ämnen som du kan bli sjuk av att ha brist på. Men även i de fallen gör man klokt i att inte överdosera. 

https://kurera.se/champinjoner-kan-orsaka-cancer/
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitam...
https://www.cancerfonden.se/nyheter/kosttillskott-kan-fa-cancerceller-at...

20 februari 2019 - 12:49