Funktionsnedsättning i böcker

Besvarad av Kristina Apelqvist
Fråga: 
Hej Jag undrar om ni har några tips på böcker som handlar om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Jag är inte intresserad av självbiografier utan av faktionslitteratur och skönlitteratur. Tack på förhand.
Svar: 

Här kommer lite tips på läsvärda böcker (skönlitteratur) om personer med olika slags funktionsnedsättningar. Några är riktade till vuxna, andra till barn och unga. 

För barn 5-9 år 
Jörn Jensen, Mark blir berömd. Översättning av Karin Grönwall (2004). Tänkvärd bok om en fotbollskille med dyslexi och vad som händer när han ska skriva sin autograf. Lättläst.
Ulla Ståhlberg, Anton och Julia på hästgården (1999). Om barn med och utan funktionshinder som alla rider på samma stall. Bra hästbok också!

För barn på mellanstadiet
Iben Akerlie, Lars är lol. Översättning av Sabina Söderlund (2017). Amanda är fadder åt den nya klasskamraten Lars, som har Downs syndrom. Kan hon verkligen vara kompis med honom? När man går i 6:an är grupptrycket starkt... 

Mest för tonåringar
Christina Lindström, Finns det björkar i Sarajevo? (2018) Huvudpersonen, Kevin, tappar bort sin utvecklingsstörda bror Charlie när föräldrarna är bortresta. En ungdomsbok om syskonkärlek, hemligheter och lojalitet.

För vuxna
Joanne Greenberg, Nästan som alla andra. Översättning av Ingela Bergdahl (1990). Handlar om en dövblind man som inleder ett förhållande med en kvinna som både har syn och hörsel. 
Mark Haddon, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Översättning av Ulrika Jannert Kallenberg (2003). Handlar om en pojke som har Aspergers syndrom och hur han tvingas ut i världen för att lösa mysteriet med en död hund.
Johan Nordansjl, Mitt nakna jag (2005). Om en cp-skadad man som längtar efter närhet.

29 maj 2018 - 15:23