Frågor om brunbjörnen

Besvarad av Peter Stenberg
Fråga: 
Vi i klass 1b på Bergagårdsskolan har en del frågor om brunbjörnen. Vi undrar varför den är brun och har tjock päls? Varför är björnen allätare? Hur många kilo kan den väga? Hur snabbt kan den springa? Var bor björnen på våren och sommaren? Lever den ensam eller i flock? Har den några fiender? Hur stora ramar har den? Tack för svar!
Svar: 

Brunbjörnen är det största landlevande däggdjuret i Sverige. Svenska brunbjörnar kan bli upp till 280 cm långa, och som mest väga ca. 315 kg. Brunbjörnar lever normalt ensamma.

​Vill ni veta mer om brunbjörnen, så kan ni t.ex. hitta mycket intressanta fakta på Naturhistoriska riksmuseets webbplats, och i Nationalencyklopedin:

http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/daggdjur/rovdjur/bjornar.237.html

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/brunbjörn

23 mars 2018 - 9:38