Flykten från Nordkorea

Besvarad av Therese Hammarsten
Fråga: 
Jag har läst boken Flykten från Nordkorea av Ishikawa. Jag undrar om han lyckades få några barn och barnbarn till Japan?
Svar: 

Hej! 

Det är många som undrar hur det gick, och det verkar tyvärr vara svårt att hitta några svar. Jag provade att googla till exempelvis: 
"Masaji Ishikawa family" eller Masaji Ishikawa today", och hittar främst några diskussioner på forumet Reddit som uttrycker en osäkerhet för vad som är hans rätta namn.

I ett inlägg på Reddit länkas till artikel från 2004. Artikeln handlar om hur han 2003 återvänder för att försöka hjälpa hans två söner, samt en av systrarna och hennes barn att fly. Det slutade inte så bra. Endast systern lyckades ta sig ut ur landet. Han anklagade medias inblandning för att ha förstört räddningsförsöket. Du kan läsa artikeln här: https://www.japantimes.co.jp/news/2004/01/23/national/risky-north-korea-... 

I artikeln har han namnet Shunsuke Miyazaki. Detta är en pseudonym, ett påhittat namn, som han ursprungligen använde när han skrev boken år 2000. För säkerhets skull kontaktade jag det svenska förlaget som översatt boken, Lind & Co, som bekräftar att detta är samma person som Masaji Ishikawa. Detta namn är också en pseudonym. 

Hoppas detta besvarade din fråga!

15 mars 2020 - 20:04