Finns pysslingar på riktigt?

Besvarad av Linnéa Björkman
Fråga: 
Finns pysslingar på riktigt?
Svar: 

Pysslingar är en av flera väsen i folktron som en brukar samla under benämningen småfolk, andra sådana är t.ex. tomtar, dvärgar, "di sma undar jordi", lilleputtar, leprechauner, vättar och annat oknytt (Wikipedia). Folktron formades inom bondesamhällets diktning och berättarstruktur och fungerade främst som ett rättesnöre för människorna (läs mer här). Pysslingar är en spännande tanke och det är ju inte konstigt att människor i alla tider funderat på om de finns eller inte, se bara Astrid Lindgrens "Nils Karlsson Pyssling" och "Peter och Petra".

Hos Institutet för språk och folkminnen hittar du mycket att läsa om Nordisk folktro, de har t.ex. Sägenkartan där du kan läsa olika sägner som finns runt om i landet. Där kan du också läsa om "väsen idag" för att få reda på vilka väsen vi idag tror på.

För att läsa mer om varelser i den nordiska folktron:
Ebbe Schön: "Älvor, vättar och andra väsen"
Ebbe Schön: "Svensk folktro A-Ö - hur vi tänkt, trott och trollat"
Inga Margareta Zettervall: "Trolltyg"
Tor & Jan Jäger: "Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen"
Tor & Jan Jäger: "Väsen i vår tid"

PS. Pyssling är också benämningen på en släkting i femte led och de finns i högsta grad i många släkter. På Wikipedia kan vi läsa detta:
Femmänning är en släkting i femte led, det vill säga barn till bryllingar. Femmänningar är barnbarns barnbarns barn till en gemensam ana. Femmänningar kallas även pysslingar (vardagligt, ibland skämtsamt) eller bryllingbarn (mycket ålderdomligt). DS.

14 oktober 2017 - 8:32

Kategorier