Finns det andra engelska utgåvor än Swan Isle Press (2014) av Victor Hugos ”La Fin De Satan”?

Besvarad av Lennart Kihlberg
Fråga: 
Hej! Finns det andra engelska utgåvor än Swan Isle Press (2014) av Victor Hugos ”La Fin De Satan”? Översättningen är inte helt komplett enligt förordet: ”English-language readers now have access to everything that Hugo earmarked for publication in ’Dieu’ and nearly everything that he earmarked for publication in ’La Fin de Satan’” – så jag undrar om en mer komplett översättning finns. Verket är liksom ”Dieu” ofärdigt, så ovanstående är förmodligen det mest kompletta som finns på engelska. Fragment är svåra att översätta.
Svar: 

Hej!

Jag har sökt i World Cat som betraktas som den mest omfattande bibliotekskatalogen i världen. Sökorden jag använde var "Victor Hugo" och "Fin De Satan" och jag fick följande träffar:

http://www.worldcat.org/search?q=victor+hugo+%22fin+de+satan%22&dblist=6...

Några av träffarna verkar litet mystiska, kan jag tycka. Till exempel "La légende des siècles ; (et) La fin de Satan ; (et) Dieu", utgiven i Paris 1950. I katalogposten anges språket vara engelska men boken är utgiven i Frankrike med en fransk titel. Det finns en del andra träffar som är av liknande slag.

Det finns dock titlar i denna sökning som känns mer lovande. "Bilingual edition of the major epics of victor hugo", utgiven i New York 2002, verkar vara inne på rätt spår. Det är dock bara ett urval:
 

http://www.worldcat.org/title/bilingual-edition-of-the-major-epics-of-vi...

En annan variant är "Dieu, and, la fin de satan, by victor hugo", utgiven av Nelson. Årtal saknas. Den finns på två bibliotek i England:
 

http://www.worldcat.org/title/dieu-and-la-fin-de-satan-by-victor-hugo/oc...

Slutligen "Victor Hugo's La fin de Satan; a translation with commentary", utgiven i New York, 1969. En doktorsavhandling som förefaller vara en regelrätt översättning. Om den är komplett framgår tyvärr inte av katalogposten.
 

http://www.worldcat.org/title/victor-hugos-la-fin-de-satan-a-translation...

Kika gärna på söklistan och se om du hittar något annat av intresse. Fjärrlån från utlandet är fullt möjligt men jag kan inte garantera att just dessa titlar lånas ut av de ägande biblioteken.

Vänliga hälsningar,

 

1 februari 2016 - 11:12