Finns boken som beskrivs i Kärlekens historia av Nicole Krauss?

Besvarad av Mie Björkman
Fråga: 
Fick en fråga idag och jag har sökt på internet utan resultat. Det är en kille på vår skola som läser "Kärlekens historia" av Nicole Krauss. Han säger att i boken nämns en annan bok som handlar om en ängel som kommer ner till jorden och som ifrågasätter gud. Han vill gärna läsa den boken.( om det nu är en riktig bok författarinnan hämtar detta ur.) Har själv inte läst boken, Kärlekens historia. Vet ni vilken bok författaren har hämtat det med ängeln ifrån?
Svar: 

En av huvudpersonerna i Kärlekens historia, Leo Gursky, får ett samtal från en man som låst sig ute i ösregnet och behöver en låssmed. Trots att Leo är pensionerad så åker han till den angivna adressen och när han fått upp dörren väntar han i mannens vardagsrum tills hans taxi kommer. Leo tittar i mannens bokhyllor och letar efter böcker av sin son Isaac (Moritz) och hittar fyra varav en heter Glashus och är en novellsamling. Den första novellen i Glashus handlar om en ängel som sänts till jorden och inte längre minns varför Gud placerat honom där.

Det hade varit väldigt roligt om novellen och författaren funnits på riktigt men jag har tyvärr inte kunnat hitta något som tyder på det. Det finns dock litterära referenser och allusioner i Kärlekens historia och dem kan man läsa om på engelska Wikipedias sida om boken: http://en.wikipedia.org/wiki/The_History_of_Love.

19 mars 2013 - 13:17