Faktaböcker för barn!

Besvarad av David Wegemo
Fråga: 
Jag har nyligen läst "Stora boken om bin" av Piotr Socha tillsammans med mina barn. Vi tyckte mycket om den och nu vill vi gärna hitta en liknande bok, men som handlar om någonting annat än just bin. Vi söker en bok som: Är en faktabok om t.ex. djur/natur/städer/religioner eller någonting annat. Är rikligt illustrerad Belyser ämnet ur flera olika vinklar (Biboken tar t.ex. både upp fakta om själva biet och om kulturella företeelser med koppling till biodling.) Gärna i stort format. Har ni några tips på böcker som vi kan prova att läsa tillsammans? Vi blir inte riktigt kloka på hur vi ska söka i bibliotekskatalogen när vi inte har bestämt oss för vad boken ska handla om. Tack för hjälpen!
Svar: 

Hej!

Här kommer lite tips på faktaböcker om djur- och natur som jag tror kan vara roliga att läsa tillsammans!

Först ut har vi Kay Maguires bok De fyra årstiderna. Där beskrivs hur åtta olika platser påverkas av de fyra årstiderna. Boken börjar med våren och besöker platser som bondgården, skogen, dammen, trädgården och grönsakslandet, och tar dig vidare genom alla säsonger. Du får se hur miljön och djurlivet förändras under året - när kan man skörda sina grönsaker, när olika blommor slår ut, och när djurens ungar föds. Den är inte i lika stort format som Stora boken om bin, men jag tror den skulle funka som högläsningsbok. 

Länk där du kan läsa lite mer: http://www.adlibris.com/se/bok/de-fyra-arstiderna-9789176630488

Lena Sjöberg heter en svensk författarinna som skrivit flera böcker som är lite i samma stil som Stora boken om bin. De heter Slående fakta om hjärtat, Hårdkokta fakta om ägg och Kalla fakta om is. Det är kanske lite lättare språk och de är lite tunnare än Stora boken om bin men jag tror de skulle kunna funka riktigt bra!

Länkar: http://www.adlibris.com/se/bok/hardkokta-fakta-om-agg-9789172995963
http://www.adlibris.com/se/bok/slaende-fakta-om-hjartat-9789172997752
http://www.adlibris.com/se/bok/kalla-fakta-om-is-9789172993945

Om ni är sugna på att läsa om ormar och dylikt kan jag rekommendera John Woodwards bok Allt du behöver veta om ormar och andra kräldjur. Den är förvisso inte illustrerad, men väldigt intressant :)

Länk: http://www.adlibris.com/se/bok/allt-du-behover-veta-om-ormar-och-andra-k...

Avslutningsvis kan jag tipsa om Kathy Willis bok Botanicum. Den har en lite gammaldags känsla över sig, men den är väldigt fin och lärorik.

Länk: http://www.adlibris.com/se/bok/botanicum-9789129701982

Hoppas något av tipsen funkar! :) 

mvh
//David

27 maj 2017 - 20:59