Eunucker i historien?

Besvarad av Daniel Björklund
Fråga: 
Hur många svarta män kastrerades av muslimer för att bli eunucker och väktare i deras harem?
Svar: 

Tack för din fråga. 
Eunucker har spelat en viktig roll i många kulturer genom historien, inte bara i muslimska samhällen. De har fungerat som kammartjänare och haremsvakter och har arbetat som präster och tempeltjänare. I  kejsartidens Kina var många eunucker tjänstemän med stort inflytande vid hovet.

I Indien och Egypten har eunucker tvärtom haft låg status. Det berodde på att kastrering användes som straff för sexuella brott.

Det har förekommit att personer frivilligt låtit sig kastreras av religiösa skäl. Till exempel kristna som ville vara säkra på att lyckas hålla sitt löfte att leva i celibat.
Hämtat från NE.se

Vi har dessutom den italienska traditionen med kastratsångare, där unga pojkar blev kastrerade frö att bibehålla sin "barnröst", något som förbjöds av påven så sent som 1878. Du kan läsa mer om det på exempelvis Encyclopaedia Britannica.

Det finns även en artikel om Eunucker på engelska Wikipedia.

Dock hittar jag inga trovärdiga källor med siffror över hur många färgade män som blev eunucker. Du kan prova att kontakta en historiker som till exempel Lunds universitets Fråga våra forskare

 

19 november 2019 - 20:02

Kategorier